Berlin-based architect
and set designer

 

The Shape of Things

Set and Video Design

2020



Das Maß der Dinge / The Shape of Things
A play by Neil LaBute, translated by Jakob Kraut
Theater Chemnitz, premiere 02 October 2020

Adam works in a museum. One day, the beautiful art student Evelyn stands behind the barrier to a  statue depicting a male nude. Adam tries to convince Evelyn to step in front of the barrier again. Discussion turns into flirtation, flirtation into a relationship. Adam changes: driven by Evelyn, he suddenly pays attention to diet, clothes, sport and develops into a man that women notice. But Evelyn has her own plans for Adam, and in the end, she leaves not only him speechless.

For this story, which can be viewed as a parable, a correspondingly abstract space forms the set. A podium, consising of ten movable panels, transforms with the story, hinting at various locations of the play rather then depicting them. The various configurations of the stage suggest closed vs open rooms, and together create a rich ,playground’ for the characters.

Director: Ulrike Euen
Dramaturgy: René Rainer Schmidt
Costume Design: Tina Hübner
Photo Credits: Artgenossen.tv, Tina Hübner
Cast: Maja Grahnert, Lisa Mattiuzzo, Gabriel Tauber, Morris Weckherlin
With thanks to Norman Heinrich and Frank Hänig

Macbeth

Set Design (Proposal)

2020


The story of Macbeth is at the same time a personal tragedy of a man who has lost his way, as it is also a story about a society in which he has socialised and which has later become the victim of his actions. The proposed production packs this story into the space of an institute for preventive medicine. This location allows the action to be viewed in a closed system, reduced to a minimum, which shows the interactions clearly, unexpectedly and in its perversity.

The tragedies in Macbeth are a result of mistakes that occur in an institution. Three medical assistants play with their patient and further develop with Macbeth his sick idea that he is indeed a hero who could become the King of England. Disoriented, he begins to find striking similarities between his home and the characters in his play and decides to fight for power with the management of the institute.

The space of the first act is fragmented. A selection of rooms within the Institute are presented: Macbeth's department with its puppet theatre / a control room / a corridor. This provides an introduction to the play that simultaneously shows Macbeth's character development and his surroundings. A scene change occurs shortly after Duncan's murder. Macbeth's room eats the space around it, growing like a cancer cell, becoming one with the institution it is in.

Rhyality Immersive Hall

Exhibition Design

2019


Rhyality Immersive Hall
Work for Dost Architecture GmbH
Neuhausen, Switzerland
Opening 31 July 2020

The first Immersive Art Hall in Europe opens in Neuhausen, directly above the Rhine Waterfall. Equipped with the latest sound and projection technology, the brand new venue offers an escape into a fully immersive audiovisual experience of the Rhine Waterfall. The Immersive Hall, set inside a historical production facility right above the waterfall, begins the ambitious transformation of the SIG industrial district in Neuhausen into a hub for culture and research.

Together with Dost Architecture I planned the refurbishment of the industrial hall and designed the add-on volume, which houses the immersive video room.

Project Lead: Julian Tschanen
Photo credits: Rhyality Immersive Art Hall, moduleplus

TED Community

Set Design

2014




TED Community Stage
Set design and build
Work for Michael Green Architecture
2014

The TED conference moved to Vancouver. As part of the internship at Michael Green Architecture, I worked on the design for the community stage. Together with the project group, we came up with the idea of a modular stage that would be made out of local lumber. Each building block would effectively be a planter box, so that after the short event these planter boxes can be delivered to local communities to use in the gardens. As such, the stage contributes to the reforestation efforts in B.C.


Design Lead: Michael Green Architecture